събота, 1 февруари 2014 г.

Опит на продължителна употреба на ДЕНС терапията при пациенти с диабет

Клинично наблюдение на Н.B. Мельниковой, висок клас терапевт, лекар-консултант регионален ДЗНАС-центра, г. Пермь, Россия


Диабета по целия свят е възприет като сериозно заболяване. В момента по медицинска и социална значимост, той се нарежда на трето място след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Честотата на болни от диабет сред населението е 6%, и с всяко изминало десетилетие броят на пациентите се удвоява.

Пациент М., на 70-годишна възраст
Искам да разкажа за около 11 години опит в прилагането на ДЕНС при пациент с диабет. 

Диагнозата: Захарен диабет тип II, средно тежък, инсулинозависим. Диабетна микро- и макроангиопатия, невропатия на долните крайници. Ретината ангиопатия. Първоначално катаракта на двете очи. Исхемична болест на сърцето, стенокардия II функционален клас. Хипертония II степен, рискът 3, сърдечна недостатъчност от II степен.

Историята на заболяването. През 1971 г. пациента участва в ликвидиране на последиците от технологична авария, при което е бил изложен на радиационно облъчване. На 59 години е определена II група инвалидност за цял живот. Пациента се оплаква от главоболие, болки в гърлото, отпадналост, загуба на съзнание.


През 2001 г., при силен емоционален стрес (смърт на сина му) пациента загубва съзнание. Дъщеря му запазва самообладание и започва да извършва ДЕНС-терапия. Обработва точките на лицето на режим "терапия", честотата на 77 Hz, на максималната мощност за 20-30 секунди. на точка. След два цикъла, мъжът отворил очи и започнал да дишаше. След този инцидент, апарата ДЕНАС винаги се бил с него и се използвал при нужда.

През 2006 г., зрението започнало да се влошава. Офталмологът диагностицирал начална форма на диабетна катаракта на двете очи, с ретината ангиопатия. Започнали ДЕНС терапия.


Метод на ДЕНС 
1. Външни електроди - ДЕНС очила в режим "Терапия", 20 Hz, на минимална мощност, 3-5 минути. 
2. Троична зона в режим на "Скрининг" с обработка на LTZ в режим на "терапия" на честота 77 Hz, в продължение на 3-5 минути, при комфортно ниво на мощност. 
3. Висока зона в режим "Терапия", 77 Hz, на минималната или комфортна мощност, за 1-2 минути. 
4. Зона на пряка проекция на зрителния анализатор на тила в режим "Терапия", 10-20 Hz, минимално или комфортно ново на мощност в продължение на 3-5 минути.
5. Зона по Су-джок по ръцете и краката в режим на "терапия", 60-77 Hz, комфортна мощност за 3-5 минути. 
6. ШВЗ или ШК в режим "Терапия", 77 Hz, 5 мин. или в "Тест", комфортно ниво на мощност. 
7. Зона на пряка проекция на бъбреците в "терапия", 20 Hz, комфортно ниво на мощност за 5-10 минути от двете страни. 
8. Веднъж на 3 дни се обработват зоните на черния дроб, червата и чатала в режим на "терапия", 77 Hz, комфортно ниво на мощност.
9. Точки на ушните: AT8, AT51, AT95, AT97, ATI 3.
Терапията се провежда 1 пъти на ден, в продължение на 10 дни с прекъсвания от 12 дни в продължение на 6 месеца. След това е проведен  още 1 курс след 2 месеца, и още един курс след 3 месеца.
През следващите 5 години пациентът остава с поставената диагноза на начална катаракта и на двете очи. Той чете и гледа телевизия без очила. При преглед от офталмолог, той констатира че не е необходима хирургическа интервенция.

ДЕНС терапията се използва и за диабетната ангиопатия, полиневропатия на долните крайници. 
Проявите и оплаквания: нарушение на чувствителността в горните и долните крайници, слабост, бледа и студена на допир кожата, отслабване на пулса в левия крак, честа поява на пукнатини в лявата пета.

Метод на ДЕНС
В режим на "терапия" с честота 77 Hz са обработвани краката от коляното до пръстите. Пукнатините в петите са обработени в режим "Терапия", 60 или 77 Hz, стабилен метод, а симетричната зона (здрава пета) - в "Тест". По време на същата сесия, се обработва ПКЗ в режим на "тест",  при откриване на ЛТЗ - лечение в режим на "терапия" с честота от 60 или 77 Hz, за 3-5 минути. 
Допълнително се използва AT97, AT71, AT22, AT40. 15 минути преди терапията петите се намазват с крем "Denavtilin." Резултатите се наблюдават само след 2-3 сесии. Лечението се провежда курсово за 14 дни 1 път на ден. 
След 3 месеца от състоянието на пациента се подобри, болката и умората в долните крайници изчезна.

Хипертоничната болест на сърцето при мъжът се проявява с главоболие, високо кръвно налягане (170/110 mm Hg. Cent.), раздразнителност, безсъние, чести хипертонични кризи. Много добър ефект, получен по време на лечението с ДиаДЕНС Кардио. Лечението се провежда точно съгласно инструкциите - 2 пъти на ден, 14 дни в месеца. След 3 месеца, налягането се стабилизира при стойности на 150/90 mm ​​Hg. Art. Намалена е лекарствената терапия. Състоянието на пациента се подобрява значително: не страдат от главоболие, сънят се е подобрил, раздразнителността отминала, няма хипертонични кризи.

Мъжът в продължение на 5 години се чувствал задоволително. През ноември 2010 г., той изведнъж почуствал болка в гърдите; бледа кожа, имал лепкава студена пот, пулсът се ускори, налягането падна до 70/50 mm Hg. Art.

Преди пристигането на линейката е проведена ДЕНС терапия в режим "Терапия", при честота от 77 Hz, като са обработени предна, странична и задна проекция на сърцето до подобрение на състоянието. Пациентът е хоспитализиран с диагноза остър миокарден инфаркт. 3 дни след лечение в отделение за интензивно лечение, пациентът се прехвърля в общо отделение и веднага започна ДЕНС-терапия.

Метод на ДЕНС 
1. Троична зона в режим "скрининг" с обработка на идентифицираните ЛТЗ в режим "Терапия", 77 Hz, за 3-5 минути. 
2. Зона на сърцето по Су-джок, в режим на "терапия", 77 Hz, 5 минути. 
3. Зона на бъбреците от двете страни  в режим на "терапия, 77 Hz в продължение на 5 минути. 
4. Точки на ушните: AT55, AT51, ATI 3, AT39. 
След всяка сесия, на пациента се прилага ДЕНС терапия с ДЕНАС ОЛМ (шапка, ботуши и ръкавици) за 40 минути.

Лечението се извършва 1 път на ден в продължение на 12 дни. В допълнение, апарата бил използван за други оплаквания:. Хрема, възпалено гърло, запек и други Пациента напуснал кардиологичното отделение 5 дни по-рано. ЕКГ било подобрено. Кръвното налягане - 140/90 mm ​​Hg. Art. Пулс 62 удара / мин. Болката в сърцето - няма.
Резултатът: Мъжът посрещнал своя 70-годишен юбилей в задоволително състояние, с роднини и приятели.
С този пример за 11-годишното проследяване и лечение на пациент с апарат ДЕНАС може да се заключи, че ДЕНС-терапията е ефективна при пациенти с диабет и неговите усложнения. Методът значително подобрява качеството на живот на пациента идва на помощ, в случай на извънредна ситуация, може лесно да бъде използван в домашни условия.