събота, 1 февруари 2014 г.

Приложение на ДЕНС в отделение по физиотерапия и рехабилитация

Клинични наблюдения на О.Н. Сметанниковой, заведущ отделением по физиотерапия и рехабилитация в Узловска поликлиника на ст. Алтайская, г. Новоалтайск, Россия

Методът на динамична електро невро стимулаци - ДЕНС в нашето отделение се прилага от януари 2006 г.  През това време са били лекувани 672 души. Лечението се извършва с апарати ДиаДЕНС-T ДиаДЕНС-DT с виншни електроди и ДиаДЕНС Кардио.

аблица 1 
Структурата на пациенти, лекувани с ДЕНС
Заболявания
Кол-во болни 
Дял в (%)
Ставни заболявания (деформиращ остеоартрит  на тазобедрената става, коляното, ревматоиден артрит, артрозо- артрит, реактивен артрит)
150
22,3
Остеохондроза (шийно, кръстна зона с рефлексни и коренови синдроми, синдром на вертебрална артерия)
233
34,7
 Болести на очите (късогледство, първоначална катаракта, очни травми, изгаряния на роговицата)
95
14,1
Хипертонически болести
31
4,6
Травми на крайниците (включително случая на токов удар и при разделяне на пръстите)
27
4,0
ДЦП
5
0,7
Заболявания на периферната нервна система (невропатия на лицевия нерв, тригеминална невралгия, невропатия на фибуларна нерв, диабетна полиневропатия, междуребрие невралгия)
45
6,7
Разширените вени на долните крайници
5
0,7
Последствия ЧМТ
3
0,4
Тикове, есенциален тремор
2
0,3
Мозъчно-съдова болест (енцефалопатия 1-11 см, въздействието на удар)
14
2,2
Вегетативна дистония
22
3,2
Заболявания на дихателната система (бронхит, пневмония, астма)
23
3,3
Гинекологични заболявания (възпалително, менопаузален синдром, НМЦ)
10
1,7
Други (алергичен ринит, синузит, оток след нараняване на долната челюст, запек, главоболие от напрежение, главоболие на фона на повишено кръвно налягане)
7
1,2
Общо
672
100

ДЕНС се провежда в комплект с лекарствената терапия, масаж, мануална терапия и ароматерапия, и като независим метод. Приложената методология е описана ръководството за употреба на ДЕНС. 
Във всички случаи е установено подобрение на състоянието. Няколко примера, като се има предвид възможността за ДЕНС при някои заболявания и състояния.
Контузени крайници. Пациентите идват при нас след отстраняване на гипса. Благодарение на ДЕНС отока намалява след първата процедура, като по този начин се подобрява ефективността на физикалната терапия и се възстановява функцията на крайника.
Невропатия на лицевия нерв. Най-добрият ефект се наблюдава при пациентите, лекувани в ранните етапи. Но също така и при лечението, три месеца след началото на болестта. ДЕНС е в състояние да се възстанови функцията на мускулите на лицето.
Церебрална парализа. При нас се провежда лечение на  деца с тежка церебрална парализа (тетрапареза, парапареза на долните крайници, екзотропия). Лечението е комплексно и включва трудова терапия, масаж, ДЕНС-терапия. Всички деца съобщават за подобрение на моторната функция, намалява тежестта на страбизъм, улесняване на социалната адаптация, подобряване на речта.
Дистония. ДЕНС се провежда според оплакването и задължително в зона на врата, зоната на черния дроб. Когато има съпътстващи гинекологични заболявания в схемата включват супрапубична зона. След лечение, за задържане на постигнатият ефектът се извършва въздействие върху БAT хе-гу.
Късогледство, спазъм на аккомодация. ДЕНС се прилага в комбинация с лазаростимулация и независимо. Част пациенти, насочени за лечение дава само лазаростимулация. Подобрение се отбелязва във всички случаи, но най-голям ефект, когато сме получили комбинирано лечение: ДЕНС + лазаростимулация на LAST-1.

Заключения 
ДЕНС терапията позволява да се увеличат резултатите от  лечение, което помага за намаляване на продължителността на престой в болница, да заменят някои лекарства или да намали дозата на лекарството (например, при лечението на хипертония). Методът може да се използва самостоятелно или в комбинация с други лечения. ДЕНС при деца може да замени игло-рефлексологията.