За продуктите

Всички модели на ДЕНС се разделят на две групи - универсални и специализирани.

Универсални модели са предназначени за лечение на широк кръг от проблеми. Специфичния им дизайн позволява лесно да въздействат на всяка област на тялото, като и големият им диапазон от честоти дава възможност за получаване на различни терапевтични ефекти. За целите към универсалните устройства има възможност да се включват различни външни електроди, които позволяват да се улесни процедурата, особено при самостоятелно изпълнение.

Лечебният модул на универсалните апарати включва режими"Терапия", "Тест" и лечебно-профилактични програми с минимална ефективна доза (МЕД). В режим "Терапия" има възможно да се избират различни честоти, всяка от които има своите терапевтични ефекти. Едни честоти въздействат за лечението на болкови синдроми; други - за лечение на възпаления, трети - допринасят за нормализиране на кръвното налягане и т.н.

Диагностичният модул на апаратите включва режим "Проверка", а в професионалните модели – електропунктурните диагностични системи, дава възможност за бърза оценка на функционалното състояние на организма и идентифицират най-важните области на влияние.

Броят на терапевтичните и диагностичните режими в различни модели устройства могат да варират в зависимост от предназначението, за което са предвидени техните терапевтични възможности.


Режим на устройствата


Режим "Терапия"
Режим "терапия" е предназначен да осигури терапевтичен ефект върху биологично активни зони с различни размери и биологично активни точки.

"Терапия" режим без модулация

Свръхвисока честота от 200 Hz
Честота от 200 Hz е типичен механизъм за локално обезболяване с бързо развитие на аналгезия. Максималният ефект се наблюдава директно по време на стимулацията, които бързо регресира след преустановяване на обратна връзка.

Честотата 200 Hz се препоръчва за бързо облекчаване на болката при мускулно-ставни смущения, невралгии или травми.

Високите честоти от 140, 77, 60 Hz
В този диапазон честотния терапевтичен ефект се реализира с участието на сегментни механизми. Времето за настъпване на действието може да варира в широки граници, 3-5 до 20-30 минути или повече.

Честотата 140 Hz се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, невралгия, придружена от силна болка.
Честотата 77 и 60 Hz са универсални, широко използвани при локални оплаквания, корекция при нарушения в работата на вътрешните органи. Препоръчва се за облекчаване на болката, подобряване на местният и регионален кръвен поток, за лечение на възпалителни процеси и т.н. в острата фаза и по време на периода на рехабилитация.

Ниските честоти са 20, 10 Hz
Терапевтичният ефекти на тези честоти се дължи преди всичко на активиране на опиоидергическата структура на мозъка. Характерна особеност на тези честоти от 20 Hz и 10 Hz, е развитието на устойчива система (общорегулираща).

Универсалният терапевтичен ефекти на честота 20 и 10 Hz позволява тяхното използване при лечение на широк спектър от заболявания в остра фаза и период на рехабилитация.
Те се използват за осигуряване на общорегулиращо действие, стабилизира и удължаване на терапевтичните ефекти на други честоти при заболявания на вътрешните органи и опорно-двигателния апарат.

Ултраниски честота 9.9... 1.0 Hz
Характерна особеност е тяхната универсалност, която предоставя широк спектър от приложения. Въпреки това, в момента има доказателства, че човешкото тяло е в състояние да реагира селективно на въздействието на честотите и да активира на определен диапазон на индивидуални нерви или структури на органи и последващо образуване на специфични физиологични ефекти.

Има доста голям брой препоръки за клиничното използване гамата на утраниските честота ( под 10 Hz). Например, няколко автора препоръчват използването на честотния обхват от 0.4-4.0 Hz за влияние върху състоянието на лимфоидната, костите и съединителната тъкан, Диапазон от 4,0 грама до 7,0 НZ - за влияние върху структурата на автономната нервна система, Диапазон от 7,0 до 10 Hz - за корекция на паренхимните органи. Детайлни препоръки за употребата на дозвукови честоти са били предложени по-видни лекар Р. Фоллем. На момента се проучват терапевтичните ефекти на този диапазон от честоти извършва от няколко автори ( И.С. Ролик, А.Б Самохин, Ю.В. Готовцкий и др.)

"Терапия" режим с модулация
Модулация режим "7710"
Този режим редува последователно чистотите 10 и 77 Hz, Характерна особеност на този режим - релаксиращ (релаксиращ ефект).

Режим "7710" се препоръчва за хора със симптоми на хипертония, синдром на вегетативна дистония от хипертоничен тип, хората с нарушения на съня.

Модулация режим "77AM"
В този режим, честотата 77 HZ моделирана с амплитуда.
Използването му осигурява ефект, противоположна на тази възникнат, когато се използва "7710".

Режим "77AM" се препоръчва за употреба с признаци хипотоничен или понижен тонус състоянието на вътрешните органи.

"Тест" режим и MED програма

Една от основните характеристики устройства за динамична електростимулация е наличието на обратна връзка, която се основава на динамична оценка на електрическите характеристики на кожата в областта експозиция (мониторинг на повърхностния импеданс на кожата).

В режим "Тест" обратна връзка се използва за автоматично определяне на индивидуалното време на въздействие на стимулирани зона. Този режим ви позволява да определите продължителността на стимулация с индивидуални реакции, както и да търсите скрити тригерни точки, които дава възможност за изготвяне на индивидуални схеми на лечение.

В допълнение, методът на "Тест" се използва за лечение и профилактика програма МED (програма на минималната ефективна доза ). Това е автоматична
Програмата, която позволява да се определи минималното достатъчно време на експозиция, необходимо за развитието на устойчиви физиологичен ефект, не само на локално, но и на системно ниво.

Режим "Тест" се използва за осигуряване на общо въздействие при широк спектър от заболявания.
В допълнение, методът на "Тест" се използва като експертен (диагностичен) режим, който позволява да се опредилят допълнителните зони на въздействие за да се повиши ефективността.

Програмата “МЕД“ се използва като компонент на комплексното лечение и профилактика на такива проблеми, като например синдром на хроничната умора, метеочувствителност, както и неспецифична профилактика по време на епидемия на респираторни заболявания, за повишаване на неспецифичната адаптация към различни стресови фактори и т.н.

Режим "Скрининг" – (Проверка)
В повечето заболявания на вътрешните органи са придружени от патологични промени в свойствата на тъканите в някои части на тялото и води до образуването на прагови (Тригерни) зони – зони, които значително се различават по своите характеристики от съседната и симетрични разположени места. Определянето на тези тригерни зони (скрити болки) има важна диагностична и терапевтична стойност. Активните тригерни зони се характеризират с внезапна промяна на болка или на температурата, видими промени в цвета на кожата, локални нарушение и т.н. Те лесно се откриват по време на преглед. За разлика от активните, латентните (скрити) тригерни зони се идентифицират само от чрез електрическите тестове на кожата.

Именно за тази цел е режим "Проверка". При работа в режим "Проверка" чрез вградените електроди на апаратите може да се определят тези места чрез последователна проверка на зони. Измерването на електрическите характеристики се извършва в продължение на 5 секунди. След това, на екрана се показва стойността ΔLT (делта латентна тригер), което е характерно за проводимостта на изследваното място.

Измерените ΔLT стойности, се изразяват в произволни единици и са в диапазона от 0 до 100.

Към днешна дата, диагностична стойност на абсолютните стойности на ΔLT не е определена и най-добрият ориентир за откриване на латентна тригерна зона се явява разликата между стойностите ΔLT на симетричните или съседни кожни зони. По-подробно за техниката на използване на режим "скрининг " е описамо в раздела за " Тригерни зони".


Режим "Скрининг" е предназначена за търсене на допълнителни ефективни зони на въздействие (тригерни точки). Може да се използва за изготвяне на индивидуално схема на третиране при острия стадий на заболяването на всички етапи от рехабилитация и подготовка за индивидуална схема на превантивно лечение.

Винаги трябва да се помни, че същността на възстановяването от всяка болест – това е способността за самолечение на организма. А всякакво лечение - операция, медицина, физиотерапия - не е нищо повече, отколкото да помогнат в борбата срещу болестта.

Някои лечения са насочени към преодоляване на причините за заболяването, а други - помагат в борба с болестта, за отстраняване на болезнени симптоми, намаляване на риска от усложнения. Има такива методи, които са способни значително да увеличат собствения защитен потенциал на тялото и съответно да насърчава самостоятелно оздравителните процеси. Тези методи са универсални по своя характер, тъй като тяхната сфера на влияние са неспецифични защитни механизми.

ДЕНС - един от тези универсални оздравителни методи. Той може да се използва успешно при възрастни и деца за лечение на широк спектър от заболявания. Големият брой доказани лекарствен ефекти на ДЕНС метода има широк обхват на приложение и може да се използва успешно в комбинация с други терапевтични средства,както и като монотерапия:

- За коригиране на функционалните нарушенията на органите при заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната, урината, ендокринната и репродуктивната системи, заболявания на горните дихателни пътища, очите и кожата;
-  За възстановяване след боледуване, операция, интервенции, травми;
- За профилактика на остри и хронични заболявания, рецидивно хронични заболявания, включително коригиране на функционални нарушения, идентифицирани в предклинична фаза с помощта на различни методи резевометрии;

- За предотвратяване и премахване на патологичните реакции на стрес по време на въздействието на неблагоприятни фактори от различно естество, с интензивен умствен труд, интензивно физическо натоварване, физическо и умствено напрежение, синдром на хронична умора, нарушения на съня.


Показания за употреба на ДЕНС терапията

Превенция на заболяванията, хроничен рецидив, функционални разстройства, отделни симптоми и синдроми на най-известните заболявания, включително корекция на нарушения, идентифицирани в предклиничният етап използваки традиционни методи на диагностика.
Увеличаване на възможностите за адаптация на организма, предотвратяване и премахване на патологичните стресови реакции в условия на нежеланите патогенни фактори: интензивна физическа и умствена работа, физическа и умствена преумора, синдром на хронична умора, трудно събуждане сутрин, сънливост през деня, трудно заспиване вечер, безсъние, раздразнителност по време на и/или плачливост, в депресивни състояния, разстройства на сексуалната функция, както и за предотвратяване на настинки.
Лечение на остри и хронични болкови синдроми.
Корекция на функционални разстройства при заболявания на сърдечно-съдовата, опорно-двигателния апарат, нервната, ендокринната, пикочните пътища и половата система, заболявания на дихателните пътища, храносмилателната, УНГ органи, очите и кожата.
Рехабилитация след боледуване, операция, травма.

Болести, за които съществуват ефективни решения с ДЕНС - терапия

Заболявания на нервната система
Последици от възпалителни заболявания на централната нервна система (менингит, енцефалит, миелит, енцефаломиелит), болестта на Паркинсон, множествена склероза, епилепсия, мигрена, главоболие, преходни церебрални исхемични атаки, безсъние, разстройства на съня и цикли на бодърстване, тригеминална невралгия, лицето увреда, невралгии, неврит, синдром на фантомен крайник с болка мононевропатия, полиневропатия (включително - диабет), церебрална парализа, хемиплегия, параплегия, квадриплегия и други паралитични синдроми, нарушения на вегетативната нервна система, дистония, хидроцефалия, токсичен и други енцефалопатии интракраниална хипертония (повишено вътречерепно налягане), синдром на умора след подлагане на заболяване.

Ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата
Хипотиреоидизъм, клиничните прояви на хипертиреоидизъм (хипертиреоидизъм), диабет, надбъбречна недостатъчност, яйчниците, тестисите, локализирано натрупване на тлъстини, затлъстяване, нарушения на билирубиновия метаболизъм, кистозна фиброза.

Психични и поведенчески разстройства
Остра алкохолна интоксикация, абстинентно състояние с делир и без да се симптоматично лечение на хроничен алкохолизъм, депресивни разстройства, невротични, свързани със стрес и соматични нарушения (тикове, вегетативната нервна система дисфункция, напикаване т.н..) разстройство на съня и бодърстването неорганична етиология, липса или загуба на сексуално желание, липса на гениталния отговор (импотентност от неорганичен произход), оргазмено дисфункция, умствено изоставане.

Сърдечно-съдовите заболявания
Есенциална (първична) хипертония (високо кръвно налягане), хипертония, хипотония (хипотония), коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, перикардит, ендокардит, миокардит, кардиомиопатия, сърдечна недостатъчност, пароксизмална тахикардия, церебрална хеморагия, церебрален инфаркт, мозъчен инсулт, церебрална артериосклероза, хипертонична енцефалопатия, кардиалгии (сърдечна болка), последиците от мозъчно-съдова болест, разпространена атеросклероза, синдром на Рейно, намаляване (заличаване) на артериолите, разширени вени, лимфаденит, лимфооток, лимфанфит.

Респираторни заболявания
Остра назофарингит (обикновена настинка), вазомоторен и алергичен ринит, остър синузит (синузит), остър фарингит, остър тонзилит (ангина), остър ларингит и трахеит, хроничен ринит, назофарингит и фарингит, хроничен синузит, хронично заболяване на сливиците и аденоиди, хронична ларинготрахеит, заболявания на гласните струни и ларинкса, остра обструктивна ларингит (круп) и епиглотит, остри респираторни инфекции, грип, вирусен и бактериален пневмония (пневмония), остър бронхит, остър бронхиолит, периодично и хронично обструктивно бронхит и обструктивна, бронхиална астма, бронхиектазии, пневмокониоза (професионални белодробни заболявания), плеврит, саркоидоза, туберкулоза.

Болести на храносмилателната система
Болести на устата, киселини, езофагит, гастроезофагеална рефлуксна, езофагеална язва, езофагеална дискинезия, язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, остър и хроничен гастрит и дуоденит от различен произход, блокирана херния, болест на Крон, улцерозен колит, остър и хроничен гастроентерит и колит синдром на раздразнените черва с диария (диария) и без диария, запек, функционална диария, неврогенно раздразнителност на червата, спазъм на анален сфинктер, пукнатини и фистули на ануса и ректума, хемороиди, алкохолно чернодробно заболяване, чернодробна токсичност, остър и хроничен хепатит, фиброза и цироза, холелитиаза (холелитиаза), остър и хроничен холецистит, жлъчна дискинезия, остър и хроничен панкреатит, повръщане след операция на стомашно-чревния тракт, следоперативен илеус (чревна пареза), дисфункция след опериран и enterostomy вторичен малабсорбция в червата, смущения в храненето (преяждане).

Болести на кожата и подкожната тъкан
Кожни абсцеси, циреи и антракс (абсцеси, престъпник), остър лимфаденит, атопичен дерматит, себореен дерматит, контактен (пелена) дерматит, атопичен дерматит, псориазис, уртикария, ангиоедем, изгаряния (включително - слънчево изгаряне), измръзване и измръзване, алопеция ареата (оплешивяване), фоликуларни кисти на кожата и подкожната тъкан, обрив (бодлив топлина), витилиго (ПЕС), мазоли и мазол, атрофични кожни лезии (язви), хипертрофични кожни лезии (келоиди белези), еризипел.

Болести на костно-мускулната система и съединителната тъкан
Инфекциозна, пост- инфекциозен и реактивна артропатия, ревматоиден артрит, ювенилен (ювенилен) артрит, подагра, полиартроза деформираща остеоартроза, заболявания на ставния хрущял лезии лигаменти, изкълчвания и сублуксации на ставите, хемартроза, съвместно излив, болка в ставите, скованост на ставите, остеофити (" шпорите "), системен лупус еритематозус, dermatopolymyositis, системна склероза (включително склеродермия), системен vaskuyaity, сколиоза, болки в кръста, тортиколис, анкилозиращ спондилит, spondylopathies, спондилоза, междупрешленните дискове лезии, радикулопатия, ишиас, ишиас, лумбаго, болка обратно, миозит (възпаление на мускулите), синовит, тендосиновит и бурсит, сухожилие и сухожилни наранявания, болка в крайниците, както и други заболявания на ставите и меките тъкани, неуточнена, костни фрактури, лошо зарастване на фрактури (включително свързана с възрастта фрактура на бедрената кост), остеомиелит периостити периодонтит, пародонтоза, периодонтит.

Болести на окото и придатъците му
Ечемик и ечемик, блефарит, дакриоцистит, хронично възпаление на слъзните канали, остър и хроничен конюнктивит, кератоконюнктивит, белези и помътняване на роговицата, катаракта, ретинални сълзи и четата, диабетна ретинопатия, откритоъгълна глаукома, неврит на зрителния нерв, атрофия на зрителния нерв, страбизъм, миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство, включително възраст), слепота и слабо зрение, болка в очите.

Болести на ухото и мастоидния израстък
Остър и хроничен външен отит, гноен отит на средното ухо, перфорирано тъпанче,  отосклероза, шум в ушите, сензорна загуба на слуха, загуба на слуха, ототоксична болка в ушите.

Заболявания на пикочно-половата система
Гломерулонефрит, остра и хронична нефритен синдром, нефротичен синдром, остър и хроничен тубулоинтерстициален нефрит, остър и хроничен пиелонефрит, токсична нефропатия, хидронефроза (без запушване), уролитиаза (уролитиаза), бъбречна исхемия или инфаркт, придобити бъбречна киста, остра и хроничен цистит, нервно-мускулната дисфункция на пикочния мехур, уретрата, инфекции на пикочните пътища без текущия локал, неволно уриниране, простатна хиперплазия, аденом на простатата, остър и хроничен простатит, prostatotsistit, простатата, камъни, орхит и епидидимит, баланопостит, съдови заболявания на мъжката полови органи, някои форми на мъжки стерилитет, фиброциститно гърдата, мастит, lactostasis, зърното пукнатини и фистули ; салпингит и оофорит, вулвовагинит, непълна вагинален пролапс, кисти на яйчниците, ненормално положение на матката, на шийката на матката ерозия, миома на матката, и не менструация, оскъдна и рядка менструация, често, нередовна менструация, предменструален синдром, стрес, менструални болки, преждевременна менопауза, менопауза статус, обичайно спонтанен аборт, вторично безплодие при жените.

Бременност, раждане и послеродовия период
Хипертония (високо кръвно налягане), което усложнява бременност, раждане и периода след раждането, предизвикани от бременността оток и протеинурия, прееклампсия (бременност нефропатия), силно повръщане по време на бременност, хемороиди, диабет, гестационен херпес, синдром хипотония (хипотония) при майката, подготовка за раждане анестезия (упойка) при раждане, пирексия с неизвестен произход, които са възникнали след раждането, промени на гърдата и кърмене.

Някои състояния, възникващи през перинаталния период
Повлияване на плода и новороденото, засегнати от майчина заболявания, усложнения на бременността и раждането, раждане травма, вътрематочна хипоксия, респираторни заболявания на новороденото, нетравматичен вътречерепен кръвоизлив в плода и новороденото, неонатална жълтеница, преходни неонатални ендокринни смущения, нарушения в храносмилането в перинаталния период, нарушения терморегулацията и промяна обвивка на плода и новороденото, регургитация, повръщане, лошо сучене и прехранване, нарушен мускулен тонус новороденото.

Симптоми, признаци и отклонения от клинични и лабораторни изследвания
Високото кръвно налягане при липса на диагноза хипертония, кашлица, хрипове, затруднено дишане, хълцане, кихане, болки в гърлото и гърдите болка в областта на корема и таза, гадене и повръщане, киселини в стомаха, газове, нарушения на чувствителност на кожата, болка, свързани с уринирането, задръжка на урина, загуба на съзнание и кома, нервност, тревожност и възбуда, тревожност, свързана с неуспехи и нещастия, раздразнителност и гняв, състояние на емоционален шок и стрес, речта и гласът (дизартрия, дислексия, дисфония), треска с неизвестен произход, главоболие болка, неразположение и умора, припадък (синкоп), и колапс, сенилност (без психоза).
Наранявания, отравяния, Ефекти на чуждо тяло, термични и химични изгаряния, измръзвания, УСЛОЖНЕНИЯ хирургически и медицински грижи


Онкологични (симптоматично лечение)