събота, 1 февруари 2014 г.

Опитът за използване на ДЕНС терапията при лечението на бронхиална астма

Клинично наблюдение на Т.А. Бартеневой, научен сътрудник ФГБУ РНИОИ Минздравсоцразвития РФ (НИИ онкологии), г. Ростов-на-Дону, Россия


Пациентът, 17-годишна възраст 
Боледува от астма 4 години. 

Диагноза: бронхиална астма, атопична форма, леко интермитентна контролирана в периодът на ремисия. Свързани с диагнозата: алергичен ринит, периодично по време на периода на ремисия. 

Курсът на лечение с ДЕНС започна на 15 години. По време на лечението атаките на бронхиална астма са рядкост, главно в есенните и пролетни периоди, честотата на пристъпи 1-2 пъти седмично, основната лекарствена терапия не помага.

Метод на ДЕНС 

Въздействието се извършва с ДиаДЕНС-ПКМ, както в острата фаза (овладяване на пристъпа), така и след това. За овладяване на пристъпа се използва следната схема:

1. Зона на пряка проекция на белите дробове на гърба и горните дихателни пътища в режим "терапия", 77 Hz, лабилен способ на въздействие.
2. Зона на яремната ямка и подчелюстната област, в режим "Терапия", 77 Hz, за 3-5 минути. 
Също така обработка на зона на седмия шиен прешлен, надбъбречна зона в режим "терапия", 77 Hz, за 3-5 минути за всяка зона. В допълнение, обработка на АТ на ухото - 31, 51,13, 15,60, 55, 22 - в режим на "терапия", 20 Hz, 1-2 минути.

В периода на ремисия по време на лечението, както следва: 

1. Зона на пряка проекция на белите дробове отпред и отзад в режим "Терапия", 77 Hz, 10-15 минути, което допълнително честота 4 Hz, за 5 минути.
2. Сегменти зони, общите части се обработват в режим "Тест" и "Скрининг." 
3. Проекция на белите дробове, бронхите и дебелото черво на ръката по Су-джок. 
4. Точките на ушите БAT GV14 (7 ШП), точките на белите дробове BL13 и БАТ на предния среден меридиан (V22, CV17) се обработват в режим "Терапия", 77 Hz или 9,4 Hz, за 1-2 минути на точка. Симпатична точка на дебелото черво (BL 25) и точка на сигнала на дебелото черво (ST25) се обработва при 77 Hz за 1-2 минути. 

Общата продължителност на въздействие на курса е 10-14 дни, 2-3 пъти в годината. 
В момента, няма никакви припадъци в рамките на една година. Спорадични атаки са се запазили през есенния период (един на всеки 3-4 седмици или по-малко), които бързо бяха спрени след първата сесия.

Можем да кажем, че прилагането на ДЕНС терапия при лечението на астма има положителен ефект върху клиничното протичане на заболяването: възможно да се намали тежестта на клиничните симптоми, да се постигне подобряване на общото състояние и субективно усещане.