понеделник, 25 ноември 2013 г.

Метеочувствителността - Предсказател на времето

На промените на времето реагира всичко. Но капризите на времето не се отразяват толкова осезаемо на здравите хора. Проблемът възниква, когато регулаторната система на организма не е в състояние да компенсира стреса на атмосферните фактори. Резките промени във времето са придружени от различни нарушения в здравето. В този случай ние говорим за метеочувствителносто или метеопатии.

Метеочувствителността и здравето

Метеочувствителността (метеопатията) - често срещан проблем, който е малко зависим от региона. При внезапна промяна в метеорологичните условия механизма за адаптиране при хора с разхлабено здраве не сработва. Колебания в температурата, внезапни промени в атмосферното налягане и геомагнитните смущения се отразяват на метеочувствителните хора. Болезнените симптоми могат да се появят не само по време на тези колебания, но те могат да ги ​​предхождат или забавят в продължение на 2-3 дни.
Висока чувствителност към промените във времето възникват главно при хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, астма и хронични белодробни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат. Имайте в предвид, че метеочувствителност може да възникне, в такива случаи, при които заболяването или нараняването води  до значително влошаване на здравето.
Метеочувствителността в действителност е нещо като маркер за недостатъчна адаптация на органите и системите. Много често болезнено реагират на промените във времето хората, които не прекарват достатъчно време на открито, водят заседнал начин на живот, имат проблеми със съня. Наднорменото тегло и ендокринни смущения по време на пубертета, бременност или менопауза допринасят за повишаване на метеочувствителността. Това се дължи на факта, че тези състояния са свързани с дисфункция или патология на хипоталамуса, който е основния "детектор на времето".

За какво е опасна метеочувствителността

В допълнение при нарушения в здравето промените във времето може да доведат до влошаване на основното заболяване. При  хора с високо кръвно налягане рязко се увеличава риска от хипертонична криза по време на спадане на атмосферното налягане, сезонните промени във времето, могат да предизвикат влошаване при язва и астма.

Има три степени на метеочувствителност:
Лека – появява се общо неразположение, летаргия, безпокойство;
Средна с ясни оплаквания - главоболие, повишаване или понижаване на кръвното налягане;
Тежка – може да бъде под формата на нарушения в сърдечно-съдовата и нервната системи (болки в сърцето, задух, комбинирани с главоболие, виене на свят, шум в ушите) и съществени нарушения на общото здравословно състояние - безсъние, раздразнителност, сънливост, обща слабост. Възможно е да има болки в мускулите и болки в ставите.
Разбира се, тези симптоми не могат да бъдат пренебрегнати.

Как да се справим с това заболяване?

Проявите на метеочувствителност изискват комплексно лечение. В периода на криза основната цел е лечение - лечение на острите прояви до спешна медицинска помощ и лекарства. През останалото време - набор от превантивни мерки. Но и в първия, и втория случаи, човек може самостоятелно да направи много, като използва не лекарствени методи и инструменти.

Препоръките са много прости.

При рязка промяна във времето, да се намали физическото натоварване - отдайте се на разходка на чист въздух и се опитайте да избягвате стреса. При напрежение в работата и за да се избегне преумора трябва да се съблюдава дневен режим.
Не трябва да забравяме, че обилната храна също е стресов фактор, така че в дните на екстремни метеорологични събития е по-добре да се консумират леки храни или да се мине на зеленчукова диета.
Но хората с метеочувствителност  трябва да обърнат особено внимание на немедикаментозната превенцията. В домашни условия може да се приемат хранителни добавки от растителен произход, които имат тонизиращ ефект, както и прилагането на различни физоитерапевтични методи, които имат укрепващ ефект - ДЕНС - терапия, лечебното одеяло - DENAS OLM.

На последните два варианта ще се спрем по-подробно.

Средствата за ДЕНС терапията  са привлекателни, защото те могат да се използват не само като профилактична мярка. Те са успешно използвани за лечение и облекчаване на остри прояви на метеочувствителност - главоболие, виене на свят, нарушения на съня, имат бърз ефект за стабилизира кръвното налягане. При провеждане на профилактични сеанси свързани с метеочувствителност  се препоръчва използването на специална програма за превенция МЕД (Максимално Ефективна Доза). Продължителност на курса е 7-10 дни, за повторни курсове е необходим интервал от 2 седмици до 1-2 месеца.
Благодарение на мекото общовъзстановително действие на лечебното одеяло DENAS OLM, то може да бъде използвано при първите признаци на метеочувствителност. Препоръчително е  продължителността на сеанса да е 20-30 минути веднъж или два пъти на ден. За превенция е необходимо да се прилагат редовни курсове с продължителност от 15-20 дни.
Важно е да се помни - в много случаи на метеочувствителност в следствие на хронични заболявания, както и за постигане на добри резултати при лечението, е необходимо да се предприемат действия за лечение на основните проблеми. И тук телефони ДЕНС - терапия и терапевтичен одеяло също могат да бъдат полезни. Не забравяйте за това.


 Съществуват противопоказания. Преди употреба, прочетете инструкциите.