събота, 30 ноември 2013 г.

ДЕНС-терапия – бърза помощ при Цистит

Много жени изпитват истински страх от студеното. Причината е, че изтинката е един от факторите, които предизвикват най-често срещаната урологична болест сред жените - цистит или инфекция на пикочния мехур. Някой жени се сблъскват с цистита веднъж в живота си, а за някои това заболяване в истински ад.
Цистита това е остро инфекциозно-възпалително заболявания, което може да възникне неочаквано. Неговите основни симптоми включват остра болка в долната част на корема, често с болезнено уриниране. Може да повиши температурата до 37-38°C. Понякога в урината може да се открие смес от кръв.
Обикновено, истинската причина за цистит не е изтинката, а инфекция на пикочно-половата система, нарушение на вагиналната микрофлора (когато условно патогенните организми – E. коли, стафилококи, стрептококи - започват да се размножават). Причина за чести влошавания или хроничен цистит могат да бъдат и половите (генитални) инфекции, като уреаплазма.

Първа помощ при обостряне, още преди да се консултирате с лекар, може да се осигури с помощта на ДЕНС - терапия. Динамичната електростимулация помага за облекчаване на симптомите на цистит - болка, възпаление - и да намали риска от последващ рецидив.
Апаратите ДЕНС са лесни за използване и не изискват специално медицинското образование. Подробности за цистита са описани в "Практическо ръководство по ДЕНС" - илюстрирано издание за физиотерапевтична технология -(ДЕНС).

Процедурите се извършват в режим на „Терапия“ на чистоти 77, 10, 8.1, 2,8 и 3,3 Hz по 10 минути от всяка страна. Съответната зона по Су-Джок в режим „Терапия“ на чистоти 60 и 77 Hz по 5 минути. Зона „хе-гу“ в режим „Терапия“ на чистота 77 Hz по 5 минути.
Допълнителнителни възможности за лечение могат да бъдат извършвани с:
  • Апарат ДЕНС Вертебра, при които курса на лечение е 1 път на ден в продължение на 10-15 дни.
  • Лечебно одеяло ОЛМ-1 – по 20-40 минути, 1 път на ден или лечебна жилетка ОЛМ-2  по 40-60 минути, 1 път на ден.
  • С 0.5% разтвор на Карловиварска сол – по 200 мл 3-4 пъти на ден за 1 месец.
Разбира се, след премахване на болката е необходимо да се разбере истинските причини за цистита. Това може да изисква консултация с уролог и гинеколог.

След стабилизиране, продължаването на курса на лечение по метода на ДЕНС ще позволи да се избегнат следващи обостряния.