петък, 31 октомври 2014 г.

Приложение на ДЕНС в спортната медицина


ДЕНС е клон на регенеративната медицина, които е предназначен да осигури адекватна адаптация на спортистите към повишеният физически и психо-емоционален стрес. За постигането на тази цел е необходимо да се поддържа стабилно ниво на системата за саморегулация на организма, което от своя страна да направи възможно реализирането на скритите резерви. 

Регенеративната медицина разполага с широка гама от традиционни и съвременни терапевтични методи, един от които е ДЕНС-динамични елекрто невро стимулацията.

Метода ДЕНС - транскутанна електрическа стимулация, въздейства чрез пряка проекция на патологични зони и на определени активни рефлексогенни зони и точки, чрез кратки биполярни токови импулси, променящи своите параметри в зависимост от стойностите на общото електрическо съпротивление (импеданс) на кожата под електрода.

Независимо, че ДЕНС се отличава от останалите методи с това, че използва няколко различни режима на електростимулация - те са обединени от един общ принцип. Апарата генерира токови импулси с ясно изразена зависимост от стойностите на съпротивлението на кожата. Динамичната промяна на параметрите на изходните импулси по време на стимулация предотвратява адаптацията на тялото към лечебните фактори, което от своя страна увеличава и удължава ефективността на терапията.

Използването на ДЕНС метода може значително да намали приема на медикаменти от спортиста или напълно да ги премахне. Това е особено важно с оглед на добре познатите странични ефекти на лекарствените средства и наличието на твърд контрол в борбата с допинга.

Ефект на въздействие на ДЕНС:
 - Болкоуспокояващ;
 - Противовъзпалителен;
 - Регенеративен;
 - Трофичен;
 - Ограничаващ стреса;
 - Общорегулиращ, нормализира хомеостазата и хормоналния статус;
 - Имуномодулиращ.

 Метода ДЕНС е регистриран, като независим метод за лечение и рехабилитация (Разрешение за използването на нови медицински технологии "Динамична електроневростимулация" ФС№2010/05 от 27.01.2010, издадено от Федералната служба за надзор на здравеопазването и социалното развитие) на Русия.

Технологията на възстановяване при спортисти е насочена към поддържане на активна спортна форма през всички етапи: подготвителен, по време на състезания и преходните периоди.

Момента на възстановяване е неразделна част, тъй като е невъзможно да се постигнат високи резултати, само с интензивност и обема на тренировките. Той е необходима предпоставка за дългосрочното приспособяване към физическия стрес е постигането на оптимална комбинация от процеси на физическо натоварване и процеси на възстановяване. При пълно възстановяване тренировъчния процес може да прогресира, но дори и с малко натрупаната умора, растежа спира, появяват се травми и заболявания.

За спортната медицина има специфични изисквания. Те са свързани с много ограничени възможности за използване на медикаментозни средства (допинг проби), необходимостта от предоставяне на помощ във всяка ситуация и по всяко време, желание за бързо възстановяване на спортиста да продължи борбата за победата. Всички тези изисквания са абсолютно съвместими с ДЕНС.

Използването на ДЕНС подобрява общото физическо представяне на спортистите. Тя не се използва само за рехабилитация след травми на спортисти, а и за успешно възстановяване на спортна форма по време на състезанието и след силова тренировка. Няма констатирани странични ефекти при употребата на ДЕНС.

ДЕНС-терапията се използва успешно, когато е необходима бърза и най-ефективна медицинска помощ. Апаратите ДЕНАС са преминали "бойно кръщение" при изкачването на връх Еверест, а също така и по време на експедиция в Антарктида.

Апаратите ДЕНАС се използват в спортната медицина за възстановяване на:
  • физическата форма на спортисти, 
  • лечение на травми, хронични заболявания на гръбначния стълб и ставите; 
  • при контузии и навяхвания; 
  • при микро фрактури връзки; 
  • разтягане на сухожилията и мускулите; 
  • навяхвания на ставите; 
  • увреждане на менискуса; 
  • при костни фрактури, както и при различни рани; 
  • изгаряния и измръзвания.