сряда, 29 октомври 2014 г.

Корпорация «ДЭНАС МС» – за здраво сърце!

Днес 29 октомври е световният ден за борба с инсулта. На тази дата през 2006 г. Световната здравна организация призова за спешни действия в борбата срещу тази болест.

Инсулт - остро нарушение на кръвообращението на мозъка, при което се увреждат тъканите и функциите на главния мозък.

Според данни на Световната здравна организация, всяка година 5.6-6.6 милиона души развиват това заболяване. Въпреки, че рискът се увеличава с възрастта, повече от една трета от болните са хората в трудоспособна възраст от 20 до 60 години. Последици от това заболяване са много сериозни. В 30% от случаите последиците от инсулта може да достигнат до инвалидност и смъртност сред населението в трудоспособна възраст. Във връзка с това е особено важно да се знаят и контролират рисковите фактори за инсулта - като най-добър метод за превенция. 

Един от основните фактори на повишен риск от инсулт е увеличението на кръвното налягане над оптималното - по 110-120 / 70-80. Корекция на кръвното налягане при пациенти с есенциална хипертония - най-важният компонент на една всеобхватна превенция на острите съдови инциденти.

ДиаДенс Кардио е апарат с доказан терапевтичен ефект за коригиране на кръвното налягане при пациенти с хипертония. Устройството има специална, напълно автоматизирана програма, която улеснява неговото използване. По време на курса на лечението, кръвното налягане постепенно се намалява, тъй като процедурата се регулира индивидуално. Апарата може да се използва от пациенти в различна възраст и при различни стадии на болестта. Комплексното лечение с ДиаДенс Кардио се провежда за стабилизиране на кръвното налягане, което е една от основните превенции на инсулта.

Добре е да знаете! 

Инсулта е много коварна болест, която в началото се развива без симптоми. Само след няколко минути, лишени от храна, мозъчните клетки започват да умират и последиците от болестта стават забележими. Важно е веднага да се разпознаят симптомите и да се обадите на бърза помощ. В крайна сметка, колкото по-рано е започнало лечението, толкова по-пълно ще бъде възстановяването. Обикновено симптоми на инсулта са:
  • Виене на свят, загуба на равновесие и координация; 
  • Говорни нарушения; 
  • Изтръпване, слабост или парализа на едната страна на тялото; 
  • Загуба на съзнание, замъгляване на погледа или размиването на обекти; 
  • Внезапно силно главоболие. 
Самостоятелното разпознаване на признаците е почти невъзможно, необходима е чужда помощ. За да направите това е необходимо на направите един прост тест: 

1. Помолете човека да се усмихне широко, показвайки зъбите си. - При инсулт усмивката губи своята естествено, става напрегната и изкривена от едната страна.
2. Помолете човека да затвори очите си, да вдигне ръце и да ги задържим в тази позиция в продължение на 10 секунди. - При инсулт мускулите отслабват, да ги задържите вдигнати дълго време е трудено. Ако една ръка не се повдига - това също е сигурен признак на инсулт.
3. Помолете човека да повтори изречение, например: "Тази сутрин времето е хубаво." - При инсулт са характерни говорните нарушения, и човек трудно се справят с тази задача. 

Ако изпълнението на трите задачи заедно е трудно, веднага се обади на бърза помощ  и кажете, че имате съмнения за инсулт. 

Превантивните мерки са от решаващо значение за справяне с нарастващото разпространение на това заболяване в световен мащаб. Много от тях са ограничени във времето и са свързани само в Световния ден за борба с инсулта. 

С закупуването на Апарат ДиаДенс Кардио може да намали риска от инсулт при вас и във вашето семейство!