събота, 1 февруари 2014 г.

Апаратите ДЕНС в лечението на гръдно-поясна сколиоза II степен

Клинично наблюдение на А.В. Вайнгардт, бакалавър по традици­онна медицина в област ДЕНС г. Челябинск, Россия

Пациент М., на 27-годишна възраст 

От 14 години се наблюдава сколиозна деформация на гръбнака. Диагнозата е потвърдена през 2009 г. чрез ренфенография. Лечението не е извършвано. 

Диагноза:. S-образна гръдно-поясна сколиоза II степен, 38 градуса, гръдна кифоза 39 градуса. 


Моментни оплаквания от болки в гръдната и лумбалната част на гръбначния стълб по време на физическо натоварване, дискомфорт по време на движение.

Обективно: асиметрично разположение на лопатките и триъгълника на кръста подчертаната на ляво от S-образна деформация на лумбалните прешлени гръбначния стълб.

Методика на ДЕНС 

Въздействие върху прешлените на гръбначния стълб, с ДиаДЕНС-ПКМ в режим "Терапия" на честоти от "7710"; 140; 77; 60; 20; 1.6; 1.9 Hz. Мощност не е повече от 15 конвенционални единици. Апарат ДЕНАС Вертебра - 1 курс: 5 дни редуват програми A, B, D (ПКЗ); 5 дни - A, B, D (гръдни); 5 дни - A, B, D (ШВЗ). На втори курс вместо на програмата В се използва в програмата С.


Имуномодулиращи зони: париеталната зона (пряка проекция и в Су-джок) се обработват с програмата MED в началото на всяка сесия. 

Проведени са два курса (съответно 15 и 12 сесии), с интервал от 15 дни. 

Благодарение на ДЕНС-терапията и след курса пациента отчита намаление на болки в гърба по време на физическо натоварване, намален дискомфорт в ежедневието, подобряване на съня. В допълнение към наблюдаваните субективни промени на рентгеновите снимки се констатира положителна динамика (дъгата на гръдна сколиоза се е намалила от 38 на 32 ° С).

Само за два курса на ДЕНС-терапия е постигнат ясен ефект и намаляване на дъгата на сколиоза на гръбначния стълб при възрастни. Резултатът от лечението може да се види на рентгеновите снимките. 

Препоръчително е да се продължи да се провежда курс на ДЕНС.