петък, 22 ноември 2013 г.

Намаляване на температурата с апаратите ДЕНС

Повишената телесна температура е често явление. Ние не винаги действаме правилно по отношение на този симптом, ето за това предлагаме да разберете защо температурата на тялото се вдига по време на заболяване, когато има нужда да я сваляме, и какви методи могат да бъдат приложени.

В мозъка на всеки човек има специален отдел, наречена хипоталамус, който контролира температура на тялото ни. Именно той повишава температурата на тялото, за да може то да се бори със заболявания които го атакуват.
Повишаването на телесна температура до определена стойност се счита за благоприятна реакция, което показва способността на тялото да устоява на разрушителните ефекти на различните агресивни фактори. Под влияние на високата температура много вируси умират, при такива обстоятелства те не могат пълноценно да се възпроизвеждат и в същото време се ускорява синтеза на интерферон, които засилва имунитета.
Но тези положителни ефекти се отнасят при температура до 38°. Ако температурата на тялото е превишила 39°, трябва да се предприемат действия за нейното намаляване. При температа 41° и нагоре, се смятат за животозастрашаващи състоянието на пациента, което налага мерки за спешна помощ.
Спектърът на медикаменти за намаляване на температурата е много широк, но действието на тези лекарства може да не е достатъчно. Първо, ограниченият брой за деня; на второ място, в някои заболявания се препоръчва да се избягва употребата на тези средства и в допълнение, честите алергични реакции към вещества, съдържащи се в продуктите.
Ето защо, заедно с използването на лекарства е целесъобразно и използването на немдеикаментозни – физиотерапевтични методи на терапия за намаляване на телесната температура. Един от най-известните е – вземането на топъл душ, което може да бъде неприятно за пациента в състояние на повишена температура.
Методът на динамична електростимулация (ДЕНС) заема важно място сред физиотерапевтичните лечения. С апаратите ДЕНС може удобно и безопасно да намалите телесната температура.

Начинът на употреба на ДЕНС апаратите при висока температура на тялото е описано подробно в "Практическото ръководство за динамична електростимулация".

При възрастни силата на въздействие се определя до достигане на комфортно ниво, при деца тя трябва да бъде минимална – усещането за въздействие на апарата трябва да бъде на ръба на различимост. Процедурата се повтаря до намаляване на температурата. 

За изясняване на причините за този симптом, дори и ако сте успели бързо да сваляте температурата, е важно е да се консултирате с лекар, ако е необходимо, за да преминете необходимите изследвания и възможно най-рано да се започне лечение.