събота, 1 февруари 2014 г.

Анализ на въздействието на ДЕНС върху клиничните прояви на тиреотоксикоза (базедова болест)

Клинични наблюдения на M.П.Любитенко, ендокринолог в НУЗ болницата на гарата. 2 Брянск-Москва жп и CT. Браун, бакалавърска степен по традиционна медицина по ДЕНС, Брянск, Русия


Тиреотоксикозата или Базедовата болест е клиничен синдром, причинен от продължителна патологична хиперсекреция на тиреоидни хормони. Разпространението на хипертиреоидизъм е 0.5-1.3%. Този синдром се отчита 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. 


Среща се при млади и хора на средна възраст, като основната причина за това е хипертиреоидизъм - базедова болест (дифузна токсична гуша - ДТГ). Това не е заболяване на щитовидната жлеза, а заболяване на имунната система. 
Тиреотоксикоза протича тежко, с физическо страдание и може да доведе до опасни усложнения. Това не е само физическо страдание, по-голямата част от пациентите изпитват значителен емоционален стрес свързан с промяна на външния вид, които се изразяват в ендокринната офталмопатия.


Цел на лечението е постигането на стабилен еутиреоидизъм или хипотиреоидизъм. Немедикаментозното лечение е свързано с премахването на йод-съдържащи продукти, спиране на тютюнопушенето, избягване на емоционална и физически стрес. Медикаментозното лечение предвижда задължително назначаването на специфична терапия с тиреостатици. Продължителността е не по-малко от 1 година. Тези лекарства не елиминират причините за това заболяване, произтичащи от имунната система, а само коригират функцията на щитовидната жлеза. В допълнение, дългосрочна терапия в повечето случаи е свързана с усложнения и странични ефекти. В някои случаи, лечение на базедова болест не може да мине без драстични мерки - хирургическа намеса и радиоактивен йод.

Целта на това изследване е да се проучи възможността и ефективността на ДЕНС в комплексното лечение на хипертиреоидизъм.

Материали и методи 

В проучването са включени 60 души: Група 1 (основна) съставена от 30 души са получили медикаментозно лечение в съчетание с ДЕНС; Група 2 (контролна) съставена от 30 души са получили само медицинско лечение в съответствие със стандартите на СЗО. Средната възраст на пациентите от основната група е 48,07 ± 12,13 години, а в контролната - 49,73 ± 9,93 години. Както в основната, така и в контролната група преобладаващи били жените. В основната групата на изследването са мъже 16.67% (5 пациенти), в контролната група - 10% (3 пациенти). 

В нашата работа ние използвахме апарати ДЕНАС Вертебра, ДЕНАС-Остео, ДиаДЕНС-кардио, ДиаДЕНС-ПКМ. Основните зони на въздействие с апаратите: ШВЗ (шийно-вратна зона); заден среден меридиан и точка на съгласие; хипотонични БАТ. Допълнително са включени зоните на черния дроб, червата и гинекологични зони. Извършва се една процедура на ден с продължителност 30-60 минути. Средната  продължителност е 10 дни, броя на курсовете 2-4 с интервали от 2-4 седмици. Значително улеснява работата ни апарата ДЕНАС Вертебра с автоматизирани програми, които да влияят върху сегментни зоните и зоните на общо действие. 

Състоянието на пациентите и на двете групи са били проследявани от ендокринолог от началото на лечението в продълвение на 32 седмици. Всички пациенти са били подложени на пълни ендокринологични, лабораторни и клинични изследвания в динамика. Наблюдението на щитовидната жлеза с ултразвук се извършва от един и същ специалист и по еднаква технология.

За статистическа обработка на данните е използвана програмата Biostat.

Резултати 

Преди започване на лечението в изследваните групите няма статистически значими разлики в клиничните прояви на болестта. Пациентите се оплакват от почти всички органи и системи. Чести оплаквания от загуба на тегло, усещане за топлина, изпотяване, повишаване на косопада. От нервната система надделя оплаквания повишена раздразнителност, промени в настроението, сълзливост, както и нарушение на съня. От страна на сърдечно-съдовата система сърцебиене, повишено кръвно налягане, смущения ритъм на сърцето, задух при усилие. Част на репродуктивната система - безплодие, менструални смущения, еректилна разстройство. Храносмилателна система - диария. От страна на опорно-двигателния апарат - мускулна слабост, намаляване на мускулна маса.

Динамика на клиничните показатели по органи и системи ( в балове) 
Засегнати органи и системи
Основна група n=30
Контролна група n=30
до
след
до
след
Общи оплаквания
2,00
0,00
2,00
0,73 
Нервна система
2,77
0,00
2,77
1,73
Сърдечно-съдова система
2,60
0,17
2,60
1,00
Полова система
0,73
0,00
0,53
0,03
Храносмилателна система
0,60
0,00
0,63
0,20
Опорно-двигателен апарат
0,40
0,00 .
0,47
0,47

Както може да се види от таблицата, след 8 седмици на лечение в групите показват значителни различия. В основната група след 2-3 сеанс се показа подобрение в качеството на живот: добър сън, добро настроение, прилив на сила, пациентите рядко се оплакват от сърцебиене. В контролната група продължение на 8 седмици не е постигнато подобрение в благосъстоянието на всички пациенти. Най-често срещаното оплакване на пациенти, лекувани със стандартна терапия без ДЕНС - сърцебиене в края на деня.

Стабилизирането на основната група обективно е потвърдено от лабораторни данни - след 8 седмици пациентите са в състояние да се откажат от тиреостатиците и успокоителните. Нито един пациент от групата не се нуждаят от допълнителна плазмафереза​​, чернодробни и други лекарства, коригиране на усложнения с тиреостатично лечение. Нито един пациент от групата не се нуждае от радикално лечение.

В допълнение, в основната групата хормоните TSH, FT4 са нормализирани още на четвърта седмица от лечението. В контролната група достигане на нормални стойности, особено на TSH е възможно след 8 седмици.

В контролната групата на 32 седмица на наблюдение ситуацията е различна. При 24 пациенти (80%) терапевтични дози на тиреостатици са без промяна, 6 пациенти (20%) дозата от хормони са намалени до профилактично ниво. Поради чести рецидиви 2 пациенти от тази група са насочени към радикално лечение (хирургическа намеса и радиоактивен йод).

По време на лечението, ние наблюдавахме редица тиреостатични усложнения: агранулоцитоза, повишена ALT и ACT, изразени форми на ятрогенни хипотиреоидизъм (брадикардия със задух), повторение на хипертиреоидизъм, алергични реакции.

Таблица 2 
Сравнителна оценка на лабораторните усложнения по време на лечението

Заболяване

Стандартно лечение n=30
Стандартно лечение + ДЕНС n=30

седмици
32 
седмици
седмици
32 
седмици

Агранулоцитоза
0
2 (7%)
0
0
Повишено ALT и ACT
0
11 (37%)
0
0

Холестеролемия

0
14(47%)
0
1 (4%)

При сравнителна оценка на щитовидната жлеза с ултразвук преди и след лечение в основната група констатирано намаляване на размера щитовидната жлеза и броя на кисти. В контролната група - леко увеличение на обема на жлеза.
Отделно искам да отбележа, постигането на непланирани медицински ефекти. В двете групи жените са били с нарушения в менструалния цикъл и безплодие, но само в първата група 2 жени забременява. Една бременност е спасена, родено е здраво момиченце. Освен това, в тестовата група 2 пациенти са отказали тютюнопушенето.


Заключения




Благодарение на ДЕНС-терапия много бързо се стабилизира здравето на пациентите, което позволи намаляване на хапчета и по този начин да се избегнат възможни усложнения. Получено е потвърждение, че клиничната картина корелира с обективните данни от научни изследвания, но изисква по-подробен анализ на инструментални и лабораторни данни, които ние планираме да се извърши в близко бъдеще.