събота, 1 февруари 2014 г.

Опитът за използване на ДЕНС терапия при синдром на Сьогрен

Клиничен случай на B.E. Афонина, бакалавър по традиционна медицина, г.Уфа, Россия

Пациент С., 74 години 
През 1981 г., след емоционален стрес (загуба на близки роднини) за няколко дни се появява еритематозен обрив по цялото тяло, най-вече по гърба. Едновременно с това установява слабост, изпотяване, сухота на лигавиците на устата и очите. Има проблеми със зъбите, които са започнали да падат. Има вкус, но липсва усещане за мирис. Има оплакване за нарушен сън, постоянна нужда от пиене на вода, поради сухота в устата и гърлото.  През деня тази сухота в устата се запазила, затруднение при преглъщане на храна, има необходимост да приема всяка храна с вода (или друга течност). Оплакване за умерена болка и ограничаване на движението на малките стави на ръцете и краката. Постепенно започна да прогресира до загуба на слуха. Жената е била прегледана в клинична болница на гр. Уфа.

Диагноза: Болест на Сьогрен, в първоначален етап, активност II, ксеростомия II, ксерофталмия II, артрит на малките стави на ръцете и краката. Средно васкулит, автоимунна анемия. 
Като основна терапия са назначен глюкокортикоиди (преднизон). По време на лечение, дозата е 10 мг преднизолон. 
Обективно: Състоянието е задоволително. Сухота на кожата и лигавиците. Белите дробове с везикуларно дишане. Сърдечни звуци приглушени, редовен ритъм, пулс 61 в минута, кръвно налягане 162/76 mm. Сух език, корема при опипване мек и безболезнен, черен дроб с нормални размери, безболезнен.

Методика на ДЕНС
 
На 20.06.2011 г. е започнат курсът на лечение в продължение на 10 дни. Използвани са ДиаДЕНС-ПК и ДиаДЕНС Кардио. Извърява се непрекъснато проследяване на кръвното налягане. Впоследствие пациента самостоятелно е прилагала ДЕНС-терапия в домашни условия. 
Зона на въздействие с апарата: 
- Троична зона в "тест" с обработката на определени ЛТЗ в режим "терапия" на честоти от 20, 77 и "77 10" Hz; 
- Намерете ЛТЗ пряко разположени на слюнчените жлези с режим "терапия"; 
- Зона на шийният пръстен в режим "Терапия"; 
- Зона на втори шиен прешлен в режим "Терапия", 20 Hz; 
- Зона на черния дроб в "Терапия" 77 Hz (до 20 минути); 
- Аурикулотерапия точки: AT13, AT22, AT28, AT14, AT55 (редуват с 4.3 пункта) в режим "Терапия" на честоти от 20, 77.77 10 Hz. 
Допълнително с помощта на терапевтични електродни се обработва небцето и езика в режими "Тест" и "терапия" на минимална мощност (пациентката предварително мокрела устата си с вода).

Още след първата процедура сънят се подобрил. На втората процедура, при пряка проекция на небцето пациента усетила слюнка. След третата процедура, започнала да се храни нормално, слюнката започнала да се възстановява. От втората половина на курса сухотата в устата изчезнала, отпадналостта напълно изчезнала. До края на курса кръвно налягане е стабилизирано (137/66 mm). 

След вторият курс, от 06.07.11 до 15.07.11 проведен от пациента самостоятелно, за първи път отбелязва изпускане на големи количества слюнка. 

По този начин, прилагането на курса на ДЕНС-терапия може да намали появата на такива сериозни системни заболявания, като болестта на Сьогрен.