вторник, 19 ноември 2013 г.

"Училище без загуба на зрението" - ДЕНС апликатор - очила



Късогледството - най-често разпространения проблем при децата. При което всички експерти наблюдават общ модел - от началните класове до големите, числото на учениците с късогледство (миопия) се увеличава. По обобщени данни късогледство сред децата в училищна възраст е в интервала 2,3-13,8 %, а сред завършилите средно образование - 3,5-32,2 %.
Данните са потвърдени в две училища в Арамилск (диагностиката и всички последващи процедури са извършени офталмолога С.Ю. Богачевой, които от няколко години използва ДЕНС в своята практика). Наблюденията му показват, че сред 74 деца, които са участвали в лечебно-профилактичен преглед 12 са здрави (16,2%), спазъм на акомодация (Cyclospasm) е открит при 21 деца (28,4%), късогледство I или II - при 11 (14.9%) , късогледство + cyclospasm - при 14 (18,9 %). Късогледство + сложен астигматизъм, нарушение в конвергенцията при - 11 (14.9%), други заболявания на очите (без късогледство) - при 5 (6.8%) ученици. Отбелязваме, че диагностичните процедури са извършени в края на учебната година през май в най-натовареният за учениците период. Цифрите отразяват здравословното състояние, която е на върха на натоварване на очите.
След подготвителните дейности (получаване на съгласието от родителите на учениците, координация с учители и т.н.), на децата е проведен 10 дневен курс с използването на динамична електростимулация с DiaDENS -T и и външни електроди ДЕНС-очила. Сеансите се провеждат в съответствие със стандартите: програма - минималната ефективна доза (MED) от 10 Hz, след което стимулиране в режим "терапия" с честота 77 Hz в продължение на 3 минути. Нивото на сила е избрано индивидуално, до достигане на комфортно чувство. След курса С.Ю. Богачевой отново преглежда своите пациенти.
И тук трябва да се каже, че в този случай сесиите не са за потвърждаване на ефективността на метода ДЕНС при заболявания на окото (това е направено, за по-дълъг период и многократно от експерти във водещи клиники на Русия и ОНД). Целта на това е съвсем различна, а именно - да се разбере как се отнасят към такива сесии директора, учителите, родителите на учениците и разбира се, самите деца. Има ли нужда от такова лечение и курсове за превенция в училищата и как то ще повлияе на учебния процес (ако се провежда по време на занятията)? За щастие всички, които са взели пряко и непряко участие в първата фаза на програмата "Училище без загуба на зрението", са се отнесли с голямо разбиране към това, което се случва, а по-късно, когато научили за резултатите - с радост.
Повторният преглед на експерта офталмолог установил че по-голямата част от децата (93.2%), имат подобрение на различни показатели на зрителната функция. Като доказателство ще цитирам един откъс от доклада, предоставен от специалист в медицинският център на корпорация DENAS MS: "На фона на ДЕНС има ясна тенденция към подобряване на зрителната острота средно с 10%. Най-забележителни резултати са получени при пациенти със спазъм на акомодация при 17 души от 21 ( 81.0% ) се наблюдава значително нарастване на размера на акомодация, при 16 ученици ( 76,2% ) се подобрява зрителната острота.
В групата пациенти с миопия с лека до умерена акомодация се увеличава с 63,3% и зрителната острота - с 72,7% от учениците".

С други думи, резултатите показват, че дори при  10 - дневен курс на лечение може да повлияе на острота на зрението, както и да увеличи резерва на здравите очи.