събота, 1 февруари 2014 г.

Прилагане на ДЕНС в лечението на есенциален тремор

Клинично наблюдение на О. Н. Сметанниковой, ръководител на отделение за възстановително и рехабилитационно лечение в Узловая поликлиника на станция Алтайская, г. Новоалтайск, Росия


Есенциален тремор - заболяване с неизвестна етиология, което служи като основна проява на ортостатичен и кинетичен тремор. По-често е свързан с тремор на ръцете и по-рядко на  тремор на главата, гласните струни и езика.
Треморът се усилва при завъртане на главата на една страна. Есенциалният тремор може да наследствен и бавно да прогресира през целия живот без ремисия. Пациентите забелязват подобрение след прием на малко количество алкохол.

Пациентка С. роден 1965 г.
Пациентът се определя, като болен от 2004 г. след поява на тремор на главата. Треморът постепенно се увеличава. През 2008 г. след направено изследване в районната клиниката е поставена диагноза: есенциален тремор на главата. Назначено е лечение с бета-блокери, и гирудотерапия, но без ефект. По-късно е предписан клоназепам, които пациентът трябва да приема около 6 месеца. След курс на акупунктура пациентката се чувствала малко по-добре, което дало възможност да се намали дозата на клоназепам от 3 на 2 таблетки дневно. За да се засили ефектът на акупунктура е проведен курс на ДЕНС-терапия.

Метод на ДЕНС 
1 сеанс - Въздействие върху скалпа в режим "терапия", 77 Hz, 5 мин., Последвано от 5.5 Hz за още 5 минути. - лабилно-стабилен начин. Въздействие върху 2 ШП в режима "терапия", "7710", 3 мин. Обработка на троичната зона в режим "скрининг". 
сеанс - Въздействие върху скалпа и ШВЗ в режим "терапия", 77 Hz, 10 мин., Лабилно-стабилен начин. Аурикулярни точки: 33, 35, 29, 37 и 34 от двете страни при честота от 10 Hz, за 1 мин.
3 сеанс - Въздействие върху зона на черния дроб в режим на "терапия" 77 Hz, за 5 мин. 

В следващите дни зоните на въздействие се редували, но задължително се обработвала зона на скалпа. 
След седмият сеанс жената казала, че дневният прием на таблетки клоназепам и е достатъчен. 


Във връзка с новогодишните празници, лечението се прекъсва и за десет дни здравословното състояние не се влошава. През уикенда може без хапчета. 
Работа с пациента продължава.

Заключение 
ДЕНС-терапията може да се препоръча като допълващо лечение на есенциален тремор.